Kontaktujte nás:(+420) 778 034 024Každý všední den
od 9 do 17 hod.

Týden: Prodej psa z množírny šetří policie. Chystá se i čipování

Naletěli jako mnozí jiní. Koupili přes překupnici psa z takzvané množírny. Neduživé a nemocné štěně čivavy zemřelo v den, kdy jejich dcera slavila sedmé narozeniny. Teď tento případ prošetřuje policie. Zároveň vzniká plán, jak se divokým velkochovům postavit.

Nejčastěji se jim říká množírny, někdy taky továrny na psy. Desítky až stovky psů tam mnohdy žijí v úplné tmě, v narychlo postavených plechových přístřešcích, opuštěných halách, ve sklepích. Jsou natěsnaní v malých klecích, leží ve vlastních výkalech, dostávají minimum žrádla. A především rodí štěňata jako na běžícím pásu. Mláďata odstavují od feny dříve, než by měla, takže některá nakonec pojdou. Velkochovy podřizují všechno zisku. Čím dřív štěně prodají novému majiteli, tím lépe. Značná část produkce - až desítky tisíc tvorů - přitom míří do Francie, Španělska a dalších zemí, další tisíce zůstávají u domácích pejskařů.

Mezi těmi, kde se nechali zlákat inzerátem a koupili za několik tisíc korun štěně čivavy, je i známý televizní moderátor Jan Smetana a jeho partnerka Eva Fraňková. Na první pohled nepoznali, že štěně, kterým chtěli udělat radost především své malé dceři, mělo být ještě kojené a je vážně nemocné. Ani návštěva u zvěrolékaře už zvíře nezachránilo. Když se pak snažili kontaktovat prodejkyni, na její telefonní číslo už se nedalo dovolat. Smetana pak zveřejnil, co se jim přihodilo. Na jejich facebookovou výzvu se přihlásily stovky lidí z celé republiky, kteří měli obdobnou zkušenost.

Byznys se psy z množíren je výnosný byznys, podle odhadů nevládních organizací se v něm ročně protočí až 1,5 miliardy korun. Pochopitelně ve značné míře nezdaněných. Smetana s Fraňkovou se rozhodli, že to jen tak nenechají a začali po prodejkyni pátrat.

"Zjistili jsme, jaká to je jen v Praze pavučina prodejců," řekla Fraňková on-line deníku TÝDEN.CZ. Nejprve podali trestní oznámení na neznámého pachatele, poté, co se jim podařilo rozklíčovat, kdo jim štěně prodal, doplnili do svého podání i jméno.

"Policie oznámení prověřuje, zatím nezahájila trestní stíhání," sdělila jejich právní zástupkyně Zuzana Rennerová, která je současně předsedkyní neziskové organizace ANIMAL EYE, jejímž cílem je hájit a prosazovat práva a zájmy zvířat především v zájmovém chovu. Rennerová odhaduje, že by policie mohla trestní stíhání zahájit v létě, a pravděpodobně za poškození cizích práv, kde je základní sazba až dva roky vězení. Na prodejkyni se navíc podle Rennerové sešlo víc trestních oznámení.

Eva Fraňková uvedla, co se začalo dít, když se o podezřelé prodejce psů v Praze začali zajímat. Někdo jí například rozbil okýnko u auta takovým způsobem, že to vypadalo jako průstřel. Policisté to označili za jasný vzkaz od mafie. Na Jana Smetanu zase přišly do televize anonymní udání a výhrůžky.

Fraňková je ráda, že začal vznikat plán, jak zatočit s nelegálními množírnami psů. Ve sněmovně jsou hned dvě iniciativy, které chtějí prosadit povinné čipování psů a jejich centrální registr. V pracovní skupině jsou i lidé z ministerstva zemědělství, veterináři nebo policisté.


BAROCH, Pavel. Prodej psa z množírny šetří policie. Chystá se i čipování. Týden [online]. 2015-05-30 [cit. 2015-08-09].

Komentáře jsou uzavřeny.